December 31, 2014 MINDZ.com will close down. Read why.
Seats2meet.com

Organisatie Energie

Marcel van Marrewijk  -  26/09/2014 09:46:00  -  (0)  -   -  2588 x read(s)  -  11 replies(s)
Organisatie Energie

Afgelopen periode heb ik verschillende keren met adviseurs van het AWVN stil gestaan bij organisatievraagstukken en de consequenties voor arbeidsverhoudingen. Op een bepaald moment bespraken we de invloed van de identiteit van een organisatie. Enerzijds werkt identiteit als een stabiel ankerpunt in veranderende tijden en anderzijds heeft een identiteit ook een vormende kwaliteit:
• Inside–out: identiteit levend houden en uitdrukken (being)= agency principe
Deze kwaliteiten beïnvloeden de “mind capacity” van een organisatie en daarmee het vermogen zich aan te passen...

Gratis plek in Appreciative Inquiry leergang voor student/jongeling...

Cees Hoogendijk  -  13/07/2014 12:20:00  -  (0)  -   -  7335 x read(s)  -  6 replies(s)
Gratis plek in Appreciative Inquiry leergang voor student/jongeling...
Appreciative Inquiry omvat een kunstje, een kunst en een levenskunst. Althans zo kijken wij ernaar in onze uitgebreide en diepgaande actieleergang AI100, waarvan we hopen dit jaar met een vierde lichting van start te gaan. (Als je de voorgaande drie linkjes hebt gevolgd weet je al een stuk meer.)
De leergang is bedoeld voor professionals in organisaties die met een groep, team, afdeling, divisie een constructieve beweging willen realiseren. Daar heb je zelfinzicht, communicatiekunsten en facilitators skills voor nodig. Lees bijvoorbeeld het laatste AI-Magazine er eens op na. Spreekt het jou aan...

Kwaliteit moet je misschien meemaken...

Cees Hoogendijk  -  21/05/2014 11:40:00  -  (5)  -   -  3432 x read(s)  -  4 replies(s)
Kwaliteit moet je misschien meemaken...
Toen mij in 2012 werd gevraagd een bijdrage te leveren aan een boek over kwaliteit in organisaties werd ik pas warm toen mij duidelijk werd dat ik volledige vrijheid van spreken kreeg. Dat voelde kwalitatief goed. Het ontbreken van keurslijf leidde (althans voor mij) tot een nieuw verantwoordelijkheidsbesef: hoe zou ik optimaal kunnen bijdragen aan een verzamelwerk over kwaliteit in organisaties? Volgens mij zit in deze alinea al de nodige stof tot overdenking.
Nu luidt mijn persoonlijke slogan ‘van gedacht beleid naar gedaan beleid’. En iets zegt mij dat de performativiteit van...

Expeditie ... van gemeente naar gemeenschap

Hems Zwier  -  15/05/2014 16:51:00  -  (1)  -   -  873 x read(s)  -  1 replies(s)
Expeditie ... van gemeente naar gemeenschap
9 mei 2014. Buiten wisselen regen, wind en zonneschijn elkaar af. Een prima dag voor een expeditie! Raadsleden van de gemeente Zutphen verzilverden het cadeau dat hen door het CVJO was aangeboden. Een expeditie naar een nieuwe, net andere, raadsperiode in Zutphen. Dichter bij de inwoners, samen de gemeenschap ontwikkelen. Niet beslissen over, maar beslissen met elkaar.
In een verandering van tijdperk
Tijdens de opening van het nieuwe pand organiseerden het CVJO Zutphen (alwaar het Lab huist) een miniposium over Society 3.0. Thema: wat zijn de nieuwe trends en wat betekenen ze voor het werken en...

Het bedenken van een tv-format

Cirio Media  -  24/04/2014 18:07:00  -  (1)  -   -  2209 x read(s)  -  4 replies(s)
Het bedenken van een tv-format
Sinds het begin van dit jaar ben ik kind aan huis op de Mediawerkplaats. het doel van dit initiatief is om ontslagen omroep medewerkers een platform te bieden voor nieuwe co-creaties.
Met een voormalig redacteur van RTL, een socioloog, een game-ontwikkelaar een innovatie consultant en ik als filmmaker hebben we een waanzinnige brainstorm sessie gehad voor een nieuwe TV-serie. hoe pakken we dit stap voor stap aan? welke invalshoeken gaan we uitlichten? maken we er een cross-mediale productie van? welke onderwerpen gaan we behandelen?
De eerst volgende stap is om het format te schrijven en dan...

De kracht van het antwoord ... schuilt in de vraag!

Hems Zwier  -  13/04/2014 08:25:00  -  (1)  -   -  365 x read(s)  -  2 replies(s)
De kracht van het antwoord ... schuilt in de vraag!
Een verwarrend blog dat de ‘leer van het stellen van de juiste vraag’ poneert als de belangrijkste uitdaging van en voor de toekomst. ‘Hoe zou het zijn om te leven zonder alle zaken die mensen gemaakt hebben’; vraagt mijn dochter. Geen wegen, geen auto’s, geen huizen.
Het lijkt haar leuk. Spannend! Even later praten we over kennis. Wat zou dat betekenen als de mens teruggeworpen wordt op dat eerste moment van primair instinctief handelen? Op dat moment dat we nog niets hadden, behalve onszelf? [Lees verder]...

Alternatieve Bedrijfskunde - al eens meegemaakt?

Cees Hoogendijk  -  10/04/2014 16:19:00  -  (1)  -   -  7957 x read(s)  -  15 replies(s)
Alternatieve Bedrijfskunde - al eens meegemaakt?
Dit op zich hoopgevende en uiteindelijk constructieve verhaal over duurzame organisatieontwikkeling begint hoe gek het ook klinkt bij mijn galblaas. Een orgaan dat doorgaans niet direct een positieve connotatie kent. Voor mij wel intussen. Dat het helemaal aan het eind van dit verhaal een oproep doet tot ‘meemaken’ – misschien wel van een gezamenlijk boek – wist ik ook nog niet toen ik begon te schrijven. Reacties en suggesties zijn van harte welkom.

Iedereen heeft een galblaas. Nou ja, bijna iedereen. Een orgaan overigens dat bedoeld is als toevoegsel aan het verorberde...

Zen en … Het Nieuwe Tuinen (HNT)

Hems Zwier  -  03/04/2014 08:27:00  -  (1)  -   -  487 x read(s)  -  6 replies(s)
Zen en … Het Nieuwe Tuinen (HNT)
De moestuin, de nieuwe trend in sociale Innovatie. Kent u ze al de ‘vierkante-meter-moestuin’, de verticale moestuin, en niet te vergeten de urban gardeners op brandtrappen? De meeste bent u vast al tegengekomen.
De vierkantemeter moestuin gaat nu mainstream in de tuincentra. Echt nieuw zijn de dakmoestuinen. Lekker je hele dak veranderen in een gezellige en voedzame fruit en groentetuin. We willen weer zicht op het totale wordingsproces van ons voedsel. De zorg voor de bereiding van ons voedsel begint niet meer in de keuken, maar start in de moestuin! [verder lezen]...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 »

Search

Subscribe via email

Follow the articles of this blog by email:
Subscribe
RSS
Subscribe now! on this weblog via RSS and always keep in touch!
How does RSS work?